Welcome

Tuesday 19.09.17 15:11

Европска недеља локалне демократије

%A %B %e%q, %Y

grb-dmg На предлог Сталне конференције градова и општина (СКГО), општина Димитровград се ове године по први пут укључила у обележавању “Европске недеље локалне демократије (ЕLDW)”. То је годишњи догађај, који је креирао и који координира Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе, са циљем да се подигне свест локалних власти о сопственој одговорности за повећање демократског учешћа на локалном нивоу, као и јачања везе између становника и локалних представника. Ове године, она се одржавала од 13. до 19. октобра и тема је била “Партиципативна демократија: дељење, предлагање, одлучивање”.

Локална самоуправа је организовала низ активности. У сарадњи са основном и средњом школом у Димитровграду, одржане су свечане седнице оба Ђачка парламента – и основне и средње школе, у Скупштинској сали општине, уз присуство представника локалне власти.
   13. октобра, одржан је пријем код председника општине, за представнике ученика основне и средње школе у Димитровграду, уз присуство ресорних већника, као и Председника скупштине. Циљ је био да се ђаци ближе упознају са радом локалне самоуправе, са начином функционисања Општинског већа и Скупштине општине.
   Основна и средња школа су, у склопу ових активности, расписале наградни конкурс за есеј на тему: “Да сам градоначелник радио бих…”, а општина Димитровград је обезбедила новчане награде за I, II, и III место.Такође, обе школе су приредиле изложбе ликовних радова на тему “Ја градоначелник…” и “Демократија је…”, а за најбоље радове је била обезбеђена награда.
   У склопу ових манифестација, а у организацији локалне самоуправе, Удружења пензионера и Црвеног крста Димитровграда, организована су предавања на тему:
1.Улога присуства афлатоксина у храни анималног порекла за развој масовне незаразне болести-канцер, предавач специјалиста доктор  ветерине Александар Георгијев.
2.Исхрана као фактор ризика и превенције хроничних незаразних болести – кардиоваскуларна обољења, предавач специјалиста опште медицине доктор Никола Јорданов.
   И за крај обележавања Европске недеље локалне демократије, организован је “Дан отворених врата”. Том приликом, пријем грађана су вршили председник и заменик председника општине, а грађани су могли да изнесу своје проблеме, идеје, забелешке, предлоге.
Email Print